Plat na borstamputatie: voor- en nadelen
Als je een borstamputatie moet ondergaan komen er veel vragen op je af. Een van die vragen is: waar kies je voor na de amputatie: plat of reconstructie? Om je te helpen bij een keuze die bij jou past heb ik in dit artikel de voor- en nadelen van plat op een rijtje gezet.
Voordelen
In zijn algemeenheid is je lichaam je dankbaar voor zo min mogelijk ‘polonaise’ aan je lijf. Hieronder kun je lezen waarom.
Korte operatie
De operatietijd bij plat is korter dan wanneer je reconstructie doet. Reconstructie-operaties zijn gecompliceerd waardoor je vaak behoorlijk lang onder narcose moet. Als je eerst een expander krijgt volgt er later een tweede operatie.
Eén operatie
Bij de keuze voor plat ben je vaak in 1 operatie klaar waarna je meteen met je herstel kunt beginnen. Kleine kanttekening: bij echt vollere vrouwen is het lastiger om in één keer een mooi plat resultaat te krijgen. Zij kunnen ervoor kiezen om later bijv. hondenoren of oneffenheden weg te laten halen, dit is een kleine ingreep.
Met siliconenimplantaten moet je vaak na een x aantal jaren opnieuw geopereerd worden om het implantaat te vervangen. Ook zijn er soms nog aanvullende operaties nodig om bijv. de randjes van de prothese te verzachten met eigen vetweefsel.
Korte herstelperiode
Na de borstamputatie is de herstelperiode relatief kort. De meeste vrouwen gaan de volgende dag al naar huis en kunnen binnen een aantal weken eigenlijk alles weer doen, behalve zwaar tillen. Dit hangt af of er aan de borstspier geopereerd is.
Geen lichaamsvreemd materiaal
Je hebt geen ‘vreemd’ materiaal in je lichaam. Siliconenprotheses verweren door de jaren heen en/of kunnen gaan lekken. Deze deeltjes gaan door je lichaam zwerven en kunnen ernstige problemen veroorzaken.
Minder littekens
Je vermijdt extra littekens elders op je lichaam. Bij het maken van een nieuwe borstvorm kan bijvoorbeeld lichaamsweefsel uit een ander lichaamsdeel gehaald worden. Denk hierbij aan vet- of spierweefsel van je buik, billen of rug. Dit kan grote littekens opleveren.
Jij bepaalt hoe de buitenwereld jou ziet
Als je plat bent kun je zelf kiezen hoe de buitenwereld jou ziet. Wil je gezien worden mét borsten, dan kun je te kust en te keur met diverse soorten prothesen. Groot, klein, licht, zwaar, om te zwemmen, te sporten, you name it. Als je blij bent met je mooie platte ik, dan kun je ervoor kiezen om geen protheses te dragen. Net wat jij prettig vindt.
Geen bh meer nodig
Vrouwen die dubbelzijdig plat zijn, dus beide borsten eraf, hoeven in principe geen bh meer te dragen. Veel vrouwen ervaren dit als vrijheid!
Nadelen
Uiteraard is het niet alleen voordeel wat de klok slaat. Er zitten ook nadelen aan plat. Hoe zwaar die wegen is voor elke vrouw verschillend.
Buik
Je buik zal (iets) meer aanwezig zijn als je geen protheses draagt. Waar je buik zich voorheen een beetje kon verschuilen onder je borsten, zal diezelfde buik (vaak liefdevol aangeduid als boeddha belly) wat prominenter aanwezig zijn als je een platte borstkas hebt.
Kleding
Als je geen protheses draagt gaat je kleding anders zitten. Dat betekent niet dat je een complete nieuwe garderobe moet, maar sommige kledingstukken zullen nu niet meer mooi staan, bijv. als er echt een bustevorm in zit. Bij halfplatte vrouwen trekt kleding sneller scheef, vooral bij laag uitgesneden truitjes of hemdjes. Maar pas wel eerst je kleding voordat je het wegdoet. Je zult versteld zijn hoeveel kleding toch nog verrassend goed blijkt te staan.
Verbaasde blikken
Als je geen protheses draagt kun je zo nu en dan verbaasde blikken verwachten. De praktijk leert echter dat de meeste mensen het niet eens zien dat je plat bent. Daarnaast zijn de reacties van de mensen die het wél zien overwegend positief. Je kunt je platte borst ook prima verbloemen door niet te strakke kleding te dragen, printjes op je kleding of gebruik te maken van laagjes of ruches.
Vrouwelijkheid
Een van de meest gehoorde redenen door artsen is dat je je niet meer vrouwelijk voelt. Of dit voor jou opgaat is heel persoonlijk, vrouwelijkheid hoeft niet alleen in de aanwezigheid van borsten te zitten. Het vinden van een nieuw evenwicht daarin kost soms even tijd. Een partner kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, want ook in de slaapkamer zal het even wennen zijn.
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter inzicht hebt gekregen of de keuze voor plat wat voor je is. Hoe zwaar elk voor- of nadeel weegt is voor iedereen verschillend. Bedenk dat de keuze voor plat in veel gevallen niet definitief hoeft te zijn, vraag dit na bij je arts.
Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mailtje naar ronduitplat@gmail.com.
Je mag je ook aanmelden bij de Facebookgroep Ronduit Plat, een groep met fantastische (half)platte vrouwen die je graag ondersteunen, ook als je nog niet zeker weet of plat wat voor je is.