Naam: Esther
Leeftijd: 34 jaar
Tweezijdig plat

Mijn zelfbeeld is nog een beetje zoekende. Ik ben redelijk trots op mijzelf en vind het ook wel een uitdaging om nu eens voor mezelf te gaan!

Waarom koos je voor plat?

Bij mij is aan beide zijden kanker geconstateerd, 2 verschillende soorten. Rechts was mogelijk te redden maar links sowieso niet. Ik heb er bewust voor gekozen beide te laten verwijderen, mede omdat ik ook het gen heb.

Op welke manier ben je voorgelicht?

Ik ben in het ziekenhuis goed voorgelicht. Ik wilde zelf graag nog meer weten en ervaring lezen, dus heb het internet uitgeplozen voor meer informatie.

Heb je hierin dingen gemist?

Ik heb er niets aan gemist, maar wilde zelf gewoon graag meer weten. En graag foto’s zien. Zodat ik wist/kon wennen aan wat me te wachten zou staan.

Hoe voelt het om plat te zijn?

Het voelt goed voor me om plat te zijn. Voor mezelf heb ik er absoluut geen moeite mee. Ik heb meer moeite met de blikken die je krijgt van anderen.

Wat viel er mee?

Tot nu toe ben ik er heel blij mee en voelt het bijna raar om mijn prothese in te hebben.

Wat viel er tegen?

Het kiezen van kleding die past is wel moeilijk vind ik. Ik had best een grote cupmaat en nu moet ik wel zoeken naar wat er goed staat.

Wat betekent plat voor je zelfbeeld?

Mijn zelfbeeld is nog een beetje zoekende. Ik ben redelijk trots op mijzelf en vind het ook wel een uitdaging om nu eens voor mezelf te gaan en mijzelf weer uit te vinden.

Wat betekent het voor je relatie?

Mijn relatie lijd er tot nu toe niet onder en lijkt alleen maar sterker door de goede steun van mijn man.

Draag je een prothese en kun je aangeven waarom wel/niet?

Tot nu toe heb ik mijn protheses nog niet gedragen en heb er ook nog geen behoefte aan gehad. Ik heb ze wel zodat ik de keuze kan maken aan ‘het plaatje’ te voldoen zodat ik geen last hebt van blikken van anderen of uit hoef te leggen wat er speelt.

Loop je nog tegen dingen aan nu je plat bent?

Ondanks dat ik nu plat ben blijft toch de angst een beetje hangen. Dat vind ik wel lastig en ik hoop dat het met tijd een plekje krijgt.

Wat is je advies voor andere vrouwen?

Als ik aan anderen advies mag geven is het vooral: ga op je gevoel af. Doe wat bij jouw past, wat jouw kracht geeft. Het is eng en er is weinig over te vinden, maar je kunt het en wees sterk. Er is licht aan het einde van de tunnel!