Naam: Monique
Leeftijd: 51 jaar
Tweezijdig plat

Aanvankelijk wilde ik externe protheses, maar de artsen vonden me daar te jong voor (43 jaar).

 

Waarom koos je voor plat?

Na preventieve tweezijdige borstverwijdering (als gevolg van BRCA1-gen) in 2014, heb ik voor siliconenimplantaten gekozen. Aanvankelijk wilde ik externe protheses, maar de artsen vonden me daar te jong voor (43 jaar). Ik zou er spijt van krijgen en doordat ik net bevallen was had ik huid genoeg voor protheses zeiden ze. Voor reconstructie met eigen weefsel kwam ik helaas niet in aanmerking (onvoldoende vet). Plat was niet echt een optie: ”Jouw voorzijde ziet er dan minder leuk uit dan je rug”, werd gezegd.

Mijn implantaten hebben nooit echt heel lekker gezeten, maar je leert er mee omgaan en leven. Later ontwikkelde ik specifieke structurele gezondheidsproblemen. Het BII (Breast Implant Illness) syndroom is door een internist vastgesteld. Ik wilde de implantaten eruit, maar daarvoor moest ik fysiek sterker zijn. Het lot haalde me echter in, want ik bleek een gescheurd implantaat te hebben. In 2021 ben ik versneld geopereerd en is alles verwijderd. Aan 1 kant troffen ze een grote siliconensoep aan…

Naar aanleiding van het gescheurde implantaat ben ik diverse opties gaan onderzoeken. Je wilt dit keer toch echt zeker zijn van je eigen gevoel. Eigen weefsel was nog altijd geen optie en uiteindelijk heb ik gekozen voor plat met tepelbehoud. Tepelbehoud was ook dit keer vooraf geen garantie, maar is gelukkig wel gelukt.
Ik was verder ook klaar met het gedoe, met de operaties, en wilde mijn eigen ik terug. Diep van binnen wist ik, net als in 2014, dat ik plat wilde. Tja, had ik het toen maar gedaan. Maar soms loopt het gewoon anders. Nu voel ik me heerlijk erbij, opgelucht en vrij.

Op welke manier ben je voorgelicht?

Door de chirurg en ben zelf ook op zoek gegaan naar informatiemateriaal, maar er was toen in 2014 weinig te vinden. Ook in 2021 was het lastig te vinden. Met name beeldmateriaal en ervaringsverhalen. Daarbij is de informatie enorm verspreid en een puzzel die langzaamaan completer wordt. Het was echt een ontdekkingstocht, een project, een reis, lang leve internet!

Heb je hierin dingen gemist?

In 2014 überhaupt de keuze voor plat en welke opties je hiervoor had (verschillende soorten littekens, gebruik van overtollig huid). Pas in 2021 heb ik meer opties op een rij kunnen zetten, wel door zelf enorm te lopen graven en zoeken. Het was een lang traject, meer een project! Maar ook dit keer, geen foto’s van plat met tepelbehoud te vinden. Dat had mijn keuze wel versimpeld.

Hoe voelt het om plat te zijn?

Heerlijk! Met de implantaten heb ik vanaf dag één last gehad, ook al leer je ermee leven. Ik moest op mijn rug slapen en niet alle sporten lukten meer (bv hardlopen). Het gevoel dat je een te strakke BH soms wel wilt uitrukken, alleen kan dat dan niet. Ik kan nu weer slapen zoals ik wil.

Wat viel er mee?

Het herstel van de huid gaat redelijk snel. Ik voel me vrijer en lichter en natuurlijker! Mentaal geen enkele moeite mee.

Wat viel er tegen?

Het bindweefsel is verhard en ik ben tijdelijk beperkt in beweging met mijn arm. Ook het herstel van de overige lichamelijk gevolgen van het (gescheurde) implantaat valt tegen. Hoe dat verder gaat kan niemand me vertellen, de tijd zal het leren.

Wat betekent plat voor je zelfbeeld?

Dat is voor nu prima. De operatie is pas 2 maanden geleden, maar ik voel me mentaal prima

Draag je een prothese en kun je aangeven waarom wel/niet?

Nee, nog geen behoefte aan. Misschien ooit eens, maar ik ben voor nu tevreden.

Loop je nog tegen dingen aan nu je plat bent?

Eigenlijk niet, behalve de gezondheidsproblemen door de eerdere (gescheurde) siliconenimplantaten.

Wat is je advies voor andere vrouwen?

Volg je gevoel, verwacht niet dat je binnen een week weet wat je wilt. Ga op zoek naar zoveel mogelijk informatie, praat met vriend(inn)en, zoek beeldmateriaal, spreek met meerdere artsen, zorg dat je een klik met je arts hebt. Vraag door, ook wat je na een operatie nog kunt verwachten

Monique, met implantaten
Monique, met implantaten
Monique, plat met tepelbehoud
Monique, plat met tepelbehoud. Twee maanden na operatie