Fotoproject '21

Met FOTOPROJECT ’21 willen we meer zichtbaarheid geven aan de keuze voor plat na borstamputatie. Het is een volwaardige keus die op dit moment te vaak niet aangeboden wordt of vrouwen wordt afgeraden op basis van onjuiste aannames. Het ondermijnen van je vrouwelijkheid en je zelfvertrouwen als meest gehoorde argumenten.

Deze dames hebben een verhaal te vertellen. Elk verhaal is weer anders, elk verhaal is uniek. Maar samen staan we ervoor om de keuze voor plat op de kaart te zetten als volwaardig alternatief na borstamputatie. Help je mee om dit project meer bekendheid te geven? Het kan zomaar zijn dat je er zelf mee te maken krijgt. Of misschien je buurvrouw, moeder, zus, collega of dochter. En dan wil je toch weten dat plat ook een keuze kan zijn?

Bekijk de foto’s, lees de verhalen en geniet van deze stoere, kwetsbare, dappere en geweldig mooie vrouwen.

Liefs, Corrie

Rineke

Nienke

Jeannette

Noëlle

Linda

The making of...

Judith

Jacqueline

Corrie

Myriam

Barbara

Woensdag 12 januari 2022
Judith, een van onze modellen, is geïnterviewd voor de Rubriek ‘Vrouw’ van de Telegraaf.
Prachtig hoe Judith vertelt  dat ze door Ronduit Plat heeft ingezien dat je ook supervrouwelijk kunt zijn met 1 borst!

Interview Judith: je kunt ook supervrouwelijk zijn met 1 borst

Donderdag 30 december 2021
Corrie werd uitgebreid geïnterviewd door Kimberly Bowles van de Amerikaanse organisatie Not Potting on a Shirt (NPOAS).
Net als Ronduit Plat strijdt ook NPOAS voor erkenning van de keuze voor plat en voor het recht op een mooie uitkomst: een esthetisch plat resultuaat.

Video afspelen over NPOAS Interview with Corrie Kamminga of Ronduit Plat (Netherlands)

Woensdag 29 december 2021
Gisteravond deed medeorganisator en model Rineke haar verhaal in Noord Vandaag op RTVNoord. Vandaag kwam ze uitgebreid aan het woord in het bijbehorende artikel. “Ik wil niet meer sleutelen aan mijn lichaam omdat ik tevreden was met wie ik ben.”

Wederom liepen onze mailboxen vol met reacties van (h)erkenning. Het lijkt er steeds meer op dat we iets boven water halen wat lang net onder het oppervlak gelegen heeft en dus niet zichtbaar was. Nu is het moment daar om te laten zien dat plat een volwaardige keus is en als zodanig behandeld moet worden!

RTVNoord, Rineke van Mancius

Dinsdag 28 december 2021
Vandaag staan we in het Dagblad van het Noorden, met alweer een groot artikel!
Het balletje gaat telkens meer rollen want ook de mailtjes, appjes, telefoontjes en pb’s blijven binnenstromen.

Heel veel vrouwen voelen zich gehoord en gezien doordat wij nu naar buiten komen met onze (half)platte borstkas.

De verhalen variëren van trotse vrouwen die al jaren (half)plat rondlopen, al dan niet met protheses, tot vrouwen die de keuze voor plat afgenomen is en die uiteindelijk met een verminkt lichaam zijn achtergebleven. Help mee om plat ‘op de kaart te zetten’: bespreek dit onderwerp met je familie en vrienden, maar ook met je chirurg, verpleegkundige en lotgenoten.

Respect voor de beslissing van een vrouw is essentieel!

Dagblad van het Noorden, Ronduit Plat

Zaterdag 24 december 2021, Eerste Kerstdag
Gisteren eind van de middag een telefoontje: of het schikte voor een kort interview voor een artikel voor RTL EditieNL. Dat hoeven ze geen twee keer te vragen natuurlijk.
Geweldig dat ook ons fantastische ‘Dreamteam’ van fotografen, visagisten, hairstylisten en assistentes op deze foto staat! Zonder hen was dit hele project niet gelukt😍.

Vrijdag 24 december 2021
Het project komt echt heel mooi van de grond. We krijgen veel reacties: via appjes, social media, e-mails, telefoontjes en een duim omhoog in het voorbijgaan. Vandaag staan we met FOTOPROJECT ’21 met een groot artikel in de Leeuwarder Courant. Ik kan niet anders zeggen dan dat we supertrots zijn en dankbaar voor alle positieve en hartverwarmende reacties, dank!!! 💗💗💗

Leeuwarder Courant, artikel Ronduit Plat

Vrijdag 24 december 2021
Op een dag, nog niet zo lang geleden, belde Rineke met een idee voor een fotoshoot voor (half)platte dames…
 
Van het een kwam het ander en na die eerste bijeenkomst van Rineke, Tina en ondergetekende ging het los: vuurwerk! Binnen no-time hadden we een ‘Dreamteam’ van fotografes, visagistes en hairstylisten, meldden zich modellen die het aandurfden voor de camera te poseren, waren we welkom op een toplocatie en zelfs de catering stond al in de startblokken. We zijn supertrots dat we vandaag het resultaat met jullie mogen delen!

Met FOTOPROJECT ’21 willen we meer zichtbaarheid geven aan de keuze voor plat na borstamputatie. Het is een volwaardige keus die op dit moment te vaak niet aangeboden wordt of vrouwen wordt afgeraden op basis van onjuiste aannames. Het ondermijnen van je vrouwelijkheid en je zelfvertrouwen als meest gehoorde argumenten.

Deze dames hebben een verhaal te vertellen. Elk verhaal is weer anders, elk verhaal is uniek. Maar samen staan we ervoor om de keuze voor plat op de kaart te zetten als volwaardig alternatief na borstamputatie. Help je mee om dit project meer bekendheid te geven? Het kan zomaar zijn dat je er zelf mee te maken krijgt. Of misschien je buurvrouw, moeder, zus, collega of dochter. En dan wil je toch weten dat plat ook een keuze kan zijn?

Bekijk de foto’s, lees de verhalen en geniet van deze stoere, kwetsbare, dappere en geweldig mooie vrouwen.

Liefs, Corrie

Woensdag 22 december 2021
Spannend, spannend! Het is bijna zover dat iedereen mag zien wat er in november in Drachten is gebeurd. Een tipje van de sluier mag ik natuurlijk wel  oplichten, dus komt ie: afgelopen november hebben 10 dames die een- of tweezijdige borstamputatie hebben ondergaan zich in de Sluisfabriek in Drachten laten fotograferen. Hiermee willen ze aandacht vragen voor de keuze voor plat na borstamputatie. Een keuze die op dit moment zwaar onderbelicht wordt.

Vanaf vrijdag 24 december zijn de resultaten van Fotoproject ’21 hier te zien!

 

Dinsdag 21 december 2021
De eerste publicatie is een feit🤩! Omroep Het Hogeland heeft als eerste ons persbericht geplaatst. Spannend, want we gaan nu echt los!

Omrope Het Hogeland, artikel Ronduit Plat

Persbericht 21 december 2021

Borstamputatie zonder reconstructie: vrouwen uit de kleren om taboe te doorbreken

Drachten – Tien vrouwen die gekozen hebben om plat te blijven na borstamputatie hebben zich in november in de Drachtster Sluisfabriek laten fotograferen. Zij willen het taboe dat rust op vrouwen zonder borsten doorbreken door te laten zien dat vrouwelijkheid en eigenwaarde niet zit in het hebben van twee borsten.

Uit de kleren
De huidige maatschappij, en vooral de medische wereld, is hardnekkig gefocust op het ideaalbeeld van een vrouw met twee borsten: reconstructie is de norm. Voor dit fotoproject van Ronduit Plat zijn (half)platte vrouwen samen met een professioneel team de uitdaging aangegaan om die standaard te veranderen. Door uit de kleren te gaan laten ze zien dat een (half)platte borstkas niet afdoet aan de schoonheid en eigenwaarde van een vrouw. Omdat veel vrouwen moeten strijden voor hun keuze was de motivatie om mee te doen groot.

Keus voor plat wordt vaak niet gerespecteerd
Omdat reconstructie de norm is wordt vaak volledig voorbij gegaan aan de keuze voor plat. Chirurgen bieden het niet aan en vrouwen worden omgepraat onder het mom van verlies van vrouwelijkheid en eigenwaarde of dat ze ‘te jong’ zijn om zonder borsten door het leven te gaan. Voldoen aan het maatschappelijke plaatje lijkt belangrijker te zijn dan het keuzerecht of de gezondheid van de vrouw. Reconstructie is een zwaar traject, terwijl de keuze voor plat door een kortere operatie, sneller herstel en minder complicaties een veel minder grote aanslag op het lichaam is. Het huidige denkbeeld dat een vrouw twee borsten moet hebben zorgt ervoor dat de wens om plat te gaan lang niet altijd wordt gerespecteerd. Symmetrie door borstreconstructie is een vanzelfsprekendheid, terwijl symmetrie door tweezijdige borstamputatie een verplicht bezoek aan de psycholoog tot gevolg heeft.

Esthetisch Plat Resultaat
Naast informatie over de keuze voor plat is het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan het uiteindelijke resultaat na de borstamputatie. Elke vrouw verdient een esthetisch plat resultaat. Om dat te bereiken wordt naast het (zieke) borstweefsel ook overtollig huidweefsel weggehaald zodat de huid weer plat en netjes tegen de borstkas ligt. Hoewel dit logisch zou moeten zijn eindigen te veel vrouwen alsnog met overtollige huid en daardoor een lelijk resultaat. Dit haalt de eigenwaarde wél fors naar beneden en levert bovendien extra operaties op.

Ronduit Plat
Ronduit Plat is een organisatie die ondersteunt, informeert en publiceert over de keuze voor plat na borstamputatie. Een van de speerpunten is dat plat als een volwaardige keuze gezien gaat worden door patiënten, maatschappij en medici. De eenzijdige informatie over borstvormreconstructie moet aangevuld worden met goede informatie over de mogelijkheid voor plat. Pas bij volledige en goede informatie over álle mogelijkheden kunnen vrouwen een keuze maken die oprecht bij hen past. Ongeacht of dit reconstructie of plat betreft.

Het fotoproject en informatie over plat na borstamputatie is te vinden op:
ronduitplat.nl
– Instagram.com/ronduitplat,
– Facebook.com/ronduitplat
Voor lotgenotencontact is een besloten facebookgroep beschikbaar.

Barbara, borstamputatie
Judith