The making of… Fotoproject ‘21

Een fotoproject als dit komt niet zomaar tot stand, vaak gaat er een heel traject aan brainstormen, regelen, etc. aan vooraf.
Lees je mee?

Het begon allemaal met een berichtje van Rineke…

Rineke en ik (Corrie) kenden elkaar van de Ronduit Plat lotgenotengroep op Facebook. Rineke was voor en na haar borstamputatie door een goede fotografe op de foto gezet. Dit heeft haar erg geholpen bij de acceptatie van de borstamputatie en het behouden van haar eigenwaarde.

Op 1 september 2021 gaf Rineke aan dat ze nog steeds contact had met de fotografe en dat die best meer (half)platte vrouwen wilde fotograferen. Zouden we hier niet een ‘soort projectje’ van kunnen maken?

We waren het met elkaar eens dat het maatschappelijke idee over vrouwen die kiezen voor plat helemaal verwrongen was, daar moest wat aan gedaan worden.

Nog geen uur na het eerste berichtje van Rineke aan mij hadden we een appgroepje aangemaakt en stond de eerste brainstormsessie van Rineke, Tina (de fotografe) en mijzelf al gepland! We gooiden ook meteen een balletje op in de lotgenotengroep, de enthousiaste reactie zei genoeg.

We waren het met elkaar eens dat het maatschappelijke idee over vrouwen die kiezen voor plat helemaal verwrongen was, daar moest wat aan gedaan worden.

Nog geen uur na het eerste berichtje van Rineke aan mij hadden we een appgroepje aangemaakt en stond de eerste brainstormsessie van Rineke, Tina (de fotografe) en mijzelf al gepland! We gooiden ook meteen een balletje op in de lotgenotengroep, de enthousiaste reactie zei genoeg.

9 dagen later…

Landgoed Lauswolt Drachten

De eerste ontmoeting van Rineke, Tina en mij was een feit. Als locatie waren we een beetje uit de band gesprongen en hadden gekozen voor landgoed Lauswolt in Drachten. Een prachtige locatie, die eigenlijk veel te chic was voor ons als ‘gewone vrouwen’. We hebben daar op het terras heerlijk zitten brainstormen over wat we zouden kunnen doen, waar Rineke en ik als halfplatte vrouwen tegenaan liepen en hoe we een fotoshoot zouden kunnen organiseren. We kwamen er superenthousiast en energiek weer vandaan (of zou dat gekomen zijn door de helikopter die voor onze neus in de voortuin landde).

Vanaf toen ging het hard!

Rineke charterde haar kapster (Bea) en Tina wist een goede visagiste (Gerda). De eerste lijntjes voor de catering door Klaes werden uitgegooid, en ook een tweede fotografe (Muruelle) werd gepolst.

Problemen met een locatie

Het grootste probleem bleek de locatie. Diverse locaties en mogelijke datums passeerden de revue. Helaas (voor ons dan) ging op dat moment ook de evenementenbranche weer (tijdelijk) los en visten we achter het net.

Totdat…

We bij Trea van de Sluisfabriek een kijkje konden nemen.
Op 8 oktober zaten Tina, Gerda en ik bij Trea aan tafel. En wat bleek dit een gouden match. Trea is een vrouw met het hart op de juiste plaats: ze heeft van de Sluisfabriek een echt creatief broeinest gemaakt waar plek is voor de meest prachtige projecten. Nadat ze ons helemaal had uitgehoord over het fotoproject heeft ze ons de Sluisfabriek laten zien. Precies de industriële look en sfeer die we zochten!
Twee uur later stonden we weer bij de auto en het eerste bericht van Tina in de groepsapp was: “We zijn enthousiast 🤩. Op stuiterniveau!”

Een paar dagen later was deze locatie rond én hadden we een datum om naar toe te werken: 6 NOVEMBER!!!

De Sluisfabriek Drachten, fotoshoot Ronduit Plat
Sluisfabriek Drachten, fotoshoot (half)platte vrouwen
Sfeerimpressie fotoshoot Ronduit Plat. Sluisfabriek Drachten
Sluisfabriek Drachten, Ronduit Plat

Industriële look en ontspannen sfeer bij de Sluisfabriek in Drachten

Doorpakken

Met de definitieve datum in de agenda kon het echte werk beginnen. De modellen werden ingeroosterd en vormden al snel een hechte appgroep waar we alle ins & outs en onzekerheden konden delen. Er kwam zelfs een ware kledingruil op gang zodat iedereen de juiste kleding had voor de fotoshoot.

Puntjes op de i

20 oktober waren Tina, Muruelle, Gerda en ik bij Rineke thuis om de laatste puntjes op de i te zetten. Toen we de teamleden bijpraatten over de positie van (half)platte dames binnen onze maatschappij, zaten ze met hun oren te klapperen van ongeloof. Dit gaf nóg meer drive om deel te nemen aan dit project. Na ruim drie uur bijpraten, plannen en bespreken ging iedereen wederom stuiterend en enthousiast naar huis toe.

Ronduit Plat. Gerda Lenting, Muruelle Oldenburger, Tina Lantink

Van links naar rechts: Gerda, Muruelle en Tina

Uiteindelijk is het team aan professionals nog uitgebreid met: een kapster (Sigrid), een visagiste (Renny) en twee stagiaires voor hand en spandiensten (Maud en Minke). Al deze dames (en heer van de catering) wilden zich belangeloos inzetten om 10 (half)platte dames zo mooi mogelijk op de foto te zetten om andere vrouwen te kunnen helpen. Dit gaf een geweldig gevoel van dankbaarheid!

6 november: ‘It giet oan!’

Wil je weten hoe het eraan toe ging op  De Dag zelf? Houd de website en social media van Ronduit Plat in de gaten, het kijkje achter de schermen volgt zo spoedig mogelijk.

Ronduit Plat, voordeur Sluisfabriek Drachten