Bakje koffie en een koekje bij de hand? Dan is het tijd om te lezen. Deze artikelen gaan over plat, amputatie en alles wat daar bij komt kijken.
Kom je een artikel tegen wat zeker op deze pagina hoort te staan? Stuur me dan een berichtje via ronduitplat@gmail.com!


In de rubriek #Ikhebflair in het damesmagazine Flair mocht ik vertellen over voor mijn keuze voor plat, het feit dat deze keuze vaak niet aangeboden wordt en waarom ik Ronduit Plat ben opgestart.

Klik hier om het artikel te lezen.

18 augustus 2021, Flair, Rubriek Ikhebflair

‘Ik ben nog steeds mijn vrouwelijke zelf.’

Barbara Labrie liet begin dit jaar beide borsten weghalen nadat bleek dat ze het gen heeft dat borstkanker kan veroorzaken. Het was geen eenvoudig besluit om voor een volledige amputatie te kiezen. ‘Amputatie wordt meestal niet aangeoden, daar moet je zelf om vragen. Ik merkte dat de optie voor plat bij veel artsen nog niet voor de hand ligt. Ik ben zelf het gesprek aangegaan.

Klik hier om het artikel te lezen op het Haarlems Dagblad (helaas wel achter een abonnementsmuur).

13 augustus 2021, Het Parool


‘Geen pijnlijke prothese meer voor mij.’

Bijna negen jaar geleden kreeg Tjitske de diagnose borstkanker. Er volgenden zware behandelingen en haar borst werd geamputeerd en gereconstrueerd. Vanaf het begin deed de prothese veel pijn en ze kreeg steeds meer lichamelijke klachten: chronische vermoeidheid, hoofdpijn , benauwdheid en druk op de borst. Dit jaar besloot ze het implantaat te laten verwijderen en haar andere borst te laten amputeren.

Klik hier om het artikel te lezen op Libelle.nl.

2 augustus 2021, Libelle


‘Na een paar dagen vond ik mijn platte borstkas mooi.’

In eerste instantie wilde Judith Akkerman (45) na haar borstkankerbehandeling zo snel mogelijk een borstreconstructie. Toen dit door bestraling niet kon maakte ze een andere keuze. Een die die heel goed bij haar bleek te passen. ‘Ik had het vooraf niet kunnen bedenken, maar ik ben nu plat en daar ben ik echt gelukkig mee. Dit is wie ik nu ben!

Klik hier om het artikel te lezen op borstkanker.nl.

17 november 2020, Borstkanker.nl

Zorgen om borstimplantaten: deel van patiënten wordt ziek.

De siliconenpoli in Amsterdam UMC heeft het druk met vrouwen die lichamelijk klachten wijten aan hun borstimplantaten. Na verwijdering voelt tweederde van de vrouwen zich beter. Bekende klachten zijn gewrichtspijn, vergeetachtigheid, vermoeidheid of spierpijn.

Het aantal explantaties (verwijderen van borstprotheses) die met een medische reden zijn gedaan is met 60% gestegen: van 1411 in 2018 naar 2255 in 2019.

Klik hier om het artikel te lezen op Het Parool.

9 april 2021, Het Parool


De siliconenpoli loopt over: ‘Dit moet uit mijn lijf!’

Van heinde en verre komen vrouwen met diverse klachten naar het Amsterdam UMC. Implantaten zijn de vermoedelijke boosdoeners. Klachten ontstaan soms direct na het plaatsen van de implantaten, soms na jaren. Ze variëren van vermoeidheid en spierpijn tot klachten die lijken op een hartinfarct. Vermoed wordt dat er giftige stoffen vrijkomen die lichaamscellen aantasten waardoor vrouwen klachten krijgen.

Klik hier om het artikel te lezen op Het Parool.

9 april 2021, Het Parool

Extra plaatje